понедељак, 12. новембар 2012.

Street Art Belgrade History



by Jens

Blok 45 je sredinom osamdesetih godina delovao kao svako drugo predgrađe Beograda.
Ovaj blok je bio i ostao meka Beogradskih grafita, i ovde su nacrtani jedni od prvih grafita u Srbiji.

 Sredinom osamdesetih,talas hiphop kulture koji je preplavio Evropu,u velikoj meri je pogodio i Blok 45
 U tom periodu se formira prva ekipa koja se osim crtanja grafita bavila i brejk densom. Ekipa se zvala Fantastic Boys, takođe poznata kao Rap City Crew, čiji su članovi bili Babuš, Đela, Steva, Tića i drugi. Zanimljivo je da je ova ekipa 1985. godine na brejk dens takmičenju na bazenu 11. april, izgubila u finalu od ekipe Đogani Fantastiko, koja će devedesetih godina postati vodeća grupa dens-dizel scene Srbije.
Jedan od prvih grafita ove ekipe je hobotnica na asfaltu keja reke Save u bloku 45, gde su vežbali brejk dens, i gde se na zidovima postepeno formirao neki oblik hall of fame-a. Osim ovog grafita, na obližnjim obdaništima su urađeni grafiti „Rap City“ i „RCC“, od koji je ovaj drugi do 2007. godine stajao na zidu netaknut.
 Inspirisan Fantastic Boys-ima, Jens crta svoj prvi grafit „Miša“ 1988. godine, takođe na keju reke Save i tako ulazi u istoriju kao crtač sa najdužim stažom na Srpskoj grafiti sceni.
Zbog ratnog stanja i celokupne situacije u zemlji, grafiti su gotovo potpuno umrli u Srbiji, sa ponekim Jensovim (tada još uvek Miša) grafitom koje je crtao sa vremena na vreme.

Tekst by Hope i ceo mozete procitati  OVDE

Нема коментара:

Постави коментар